Basında Biz

Trabzon'da görülen Dink davasında, sanık Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen'in 'reddi hakim' talebi reddedildi. Öz'ün avukatı, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, haklarında 'ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan dava açılan, aralarında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de bulunduğu 8 sanık askerin yargılanmasına devam edildi.

2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 12. duruşmasında, sanık avukatları Ali Sürmen ve Nurhayat Bayraktar Gümrükçüoğlu ve Sinan Barut ile Dink ailesinin avukatları Engin Cinmen, İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu hazır bulundu.

Mahkeme Bakanı Şevki Uluçam, bir önceki duruşmada Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen'in 'reddi hakim' talebinin, mahkemece 1. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini, ilgili mahkemenin de talebin reddine karar verdiğini, ancak tebliği evrakının henüz dönmediğini belirtti.

Sanık Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen de 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nin tebliğini yeni aldıklarını, bir üst mahkemeye itiraz haklarını kullanacaklarını ifade etti. Bunun üzerine, mahkeme başkanı, reddi hakim talebine ilişkin kararın kesinleşmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı 24 Aralık 2010 tarihine erteledi.

Sanık Öz'ün avukatı Sürmen, bir önceki duruşmada, hakim Şevki Uluçam'ın daha önce, sanıkların suçunun, daha ağır bir cezayı gerektiren 'ihmal suretiyle ölüme sebebiyet verme' suçu olduğu gerekçesiyle 'görevsizlik kararı' verdiğini hatırlatarak, bunun 'ihsas-ı rey' olduğunu ve hakimin tarafsızlığını kaybettiği iddiası ile 'reddi hakim' talebinde bulunmuştu.

"AİHM KARARI DİNK DAVASINI YENİ BİR AŞAMAYA SOKTU"

Dink ailesinin avukatı Engin Cinmen, adliye çıkışı basın mensuplarının soruları üzerine yaptığı açıklamada, sanık avukatlarının reddi hakim talebinin netleşmesinin bekleneceğini söyledi. AİHM'nin verdiği son kararı dikkate alacaklarını belirten Cinmen, bu davaya nasıl bir etkisinin olacağını sorusuna şu cevabı verdi:

"Onlar mahkemenin bilgisinde olan şeyler ama AİHM kararları Anayasa'nın 90. maddesine göre, ulusal hukukun da üzerinde bağlayıcılığı var. Dolayısıyla bütün yargı mercileri AİHM kararlarını kaale almak durumunda. Hukuk bunu emrediyor."

AİHM kararının bütün mahkemelerin kararını etkileyebileceğini ifade eden Cinmen, "AİHM kararı Hrant Dink davasını yeni bir aşamaya soktu. Bugüne kadar yargı önüne çıkartılamayan bu işten sorumlu emniyet görevlilerinin de bu karar çerçevesinde artık yargılanabilmesi lazım. Sadece tazminatları ödeyerek bu karar tatmin edilemeyecektir. Bunları önümüzdeki süreçte göreceğiz." dedi.

Cinmen, AİHM kararını inceledikten sonra bu yönde kendilerinin de bir talebi olabileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK:http://www.gazetegercek.com/trabzondaki-dink-davasina-devam-edildi.html